Řecko - pár zajímavostí a informací před cestou

23. 07. 2013 8:58:58
Sběr broskví v sadech v okolí městečka Veroia se mi zaryl navždy do mé paměti. Žebřík - připomínající malířský - řecký zaměstnavatel nazýval "skala". Šplháte po něm nahoru do větví broskvoně a trháte broskve ve vedru přesahujícím 30 stupňů celsia, přičemž chybí jediný závan větru, který by vás mohl zchladit. Chloupky na slupkách broskví nejsou tolik vidět, jako že velmi brzy je pocítíte.

Uvolňují se při trhání a padají na kůži zpoceného krku a všude možně jinde. Začnou brzy svědit a stačí se jednou poškrábat a následující hodiny jsou muka, která vydrží jen ti otrlejší. Můj kamarád, taky Čech, sbíral druhý den v tom vedru v dlouhém rukávu a šátkem na krku. Sympaťák z tenkrát ještě existující Jugoslávie raději odjel domů. Těsně před kolapsem jsme se posilovali svlažením v okolo sadu tekoucím zavlažovacím kanálu, kde proudem tekla celkem čistá, metr hluboká voda. Třešnička na dortu také přišla. Řek zaměstnavatel po brigádě odmítal zaplatit. Situaci vyřešila známá. Česky znající Řekyně, které jsme nějaký ten měsíc předtím pomáhali se přestěhovat z její "rodné" České republiky do Řecka. Její hlasitá a dlouhá vyřidílka měla výsledek. Sbalili jsme prachy a jeli raději do okolí městečka Kozani pomáhat při sklizni brambor. Naučil jsem se dalších pár řeckých slovíček. Dokonce celou větu: "Lefta meta ti dulja" (psáno foneticky), kterou jsem se snažil sdělit hned na začátku před prací, že peníze chci hned ten den večer po práci. Zaměstnavatel byl rozumnější než ten předtím a dalo se s ním dohodnout. Dohodli jsme si tedy namísto tehdy ještě používaných drachem 40 marek za den a osobu. Ale pole bylo delší, než jaký na mne zpočátku udělalo dojem. Záda kapitulovala. Zaměstnavatel se ukázal nejen jako rozumnější, ale i empatičtější. Byli jsme přeřazeni na novou funkci. Jako nosiči věder (cca 10 litrová plechovka asi původně na přechovávání olivového oleje s ručně po domácku dodělanou úchytkou). Nemohl přehlédnout naše - oproti Řekům obrovské nasazení. Nechtěli jsme zklamat a potřebovali jsme peníze, tak jsme se rozhodli ignorovat četné puchýře na rukou (nosila se najednou 4 vědra - dvě v levé a dvě v pravé ruce). Věci jsme zařizovali v četných místních kolem silnice v řadě umístěných kaváren. Řekové jim říkali "kafeteria". Například podnájem malého (rozuměj menšího než garsonka) domku s koupelnou typu hadice před domkem. Tam jsme se také dověděli další potřebné tipy. Na sběr hroznového vína je možno zajet do okolí městečka Kavala blízko tureckých hranic, na olivy a citrusové plody na poloostrov Peloponés.

Tolik pár autentických vzpomínek starých již hodně přes dvě desetiletí a níže pár zajímavostí a informací pro turisty chystající se do Řecka.

Athény - s okolními městy aglomerace čítající cca 5 miliónů obyvatel - cca polovina Řeků žijících v Řecku. V létě jsou zaplaveny turisty dychtícími vidět četné antické památky a samotní Řekové hlavní město opouštějí a odjíždějí na léto do svého druhého obydlí u moře.

Většina návštěvníků chce vidět architektonické památky jako Akropolis, Dionýsovo divadlo, Dafni, Hadriánův oblouk... Já bych dal přednost koupi dobrých surovin pro ukuchtění nějakého dobrého jídla na některém z četných ovocných a zeleninových tržišť, kde se dá čerstvé suroviny pořídit za polovic ceny v obchodech, popřípadě v známém obchodním centru a tržnici Agora.

Pak bych si dopřál skvělý odpočinek uprostřed středomořských i jiných stromů a rostlin v Národním parku, rozlehlém na 16 hektarech. Založila ho královna Amálie nejdříve coby Královskou zahradu. Řečtí námořníci ji dovezli 15 tisíc sazenic z celého světa. Teprve na počátku minulého století byla zahrada přejmenována na Národní park.

Řecké ostrovy - je jich úctyhodný počet - 2000 ostrovů - z nich nejznámější a největší Kréta, dále pak Rhodos, nebo nádherně zelený ostrov císařovny Sisi - Korfu.

Ze všech si řekneme o jednom z nich - ostrov Lesbos - nemá jméno odvozené od lesbického vztahu dvou žen, nýbrž je to naopak. Na ostrově psala básnířka Sapfó básně obdivující ženy a dívky - a odtud se začalo říkat vztahům dvou žen jako lesbické. Na ostrově je několik desítek palíren známé pálenky Ouzo. Pálí se ze zbytků vinných hroznů, někdy i hrozinek, pálenka je dochucována hlavně anýzem, ale i koriandrem, mátou, hřebíčkem, skořicí, citrusovými květy.

Další nejznámější pochutiny běžné v Řecku:

Gyros (řecky se čte "jiros") - obdoba tureckého kebabu, ale používá se většinou maso vepřové, méně skopové

Tsatsiki - řecký jogurt s nastrouhanou okurkou, česnekem a kořením

Frapé - ušlehané Nescafe s ledovou vodou až na pěnu a doplněné po vršek sklenice mlékem

Náboženství v Řecku - absolutně převažuje ortodoxní s velkou rolí rodiny. Svátky typu křtiny nebo svatba mají běžně 300 až 400 hostů, na vesnici běžně i dvojnásobek. A že rodiny jsou rozvětvené, stále je důvod k oslavě a k tanci nebo k hudbě třeba na oblíbený tradiční nástroj buzuki.

Na závěr upozornění: řecky se "ano" řekne "ne"!

A jeden tip: Řekové z Čech se v Athénách scházejí každý pátek v pivnici Praha.

Přečíst další článek

Sicílie - pár zajímavostí a informací před cestou

Baleárské ostrovy - pár zajímavostí a informací před cestou

Francie - Provence

Cesta na Krétu dala vzniknout krásnému přátelství

Turecko - pár zajímavostí a informací před cestou

Libanon - pár zajímavostí a informací před cestou

Pracuje na mne virtuální zaměstnanec

Kde vzít peníze na cestování?

Na dovolenou s batožinou

Práce na Maltě

Dovolená na Maltě

Cestoval po Arábii, obdivoval ji, bojoval za ni

Malta - pár zajímavostí a informací před cestou

Korsika - pár zajímavostí a informací před cestou

Taky jedete na Blind?

Autor: Petr Bujok | úterý 23.7.2013 8:58 | karma článku: 8.71 | přečteno: 566x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 784

Mám rád jednoduchost v podnikání i v životě. Více o mně na about.me/petr_bujok

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...